Ik start mijn zaak
Logo Securex
 

Tot een goed idee komen

Je hebt misschien wel een leuk idee en je wil starten als zelfstandige ondernemer? Wees dan zeker dat je idee goed is. Analyseer je idee grondig en doe wat onderzoek naar wat anderen al doen en ontdek waar het gat in jouw markt net ligt.

Je onderneming start met een goed idee

Een eerste stap in het starten van een eigen zaak, is het hebben van een goed idee. Het is niet noodzakelijk om het gat in de markt te gaan uitvinden, maar een duidelijk gevormd idee is wel van belang.
Absoluut nog geen idee waarmee je wil starten? Hierbij enkele manieren om tot jouw geniaal idee te komen:

 • Analyseer je omgeving:
  Bekijk grondig alle mogelijkheden rondom jezelf. Wat is er nu, wat kan beter of waar kan jij het verschil maken?
 • Doe een brainstorm:
  Steek de koppen eens bij elkaar om zo tot een goed idee te komen.
 • Kijk eens op het Internet:
  Neem een kijkje op verschillende websites over ideevorming of de opkomende trends.
 • Scherp je ondernemerszin aan:
  Tegenwoordig worden er vele cursussen of bootcamps gegeven rond ondernemen. Bekijk hier zeker eens de mogelijkheden van.
 • Vind het warm water niet opnieuw uit:
  Je kan ook makkelijk een bestaand idee verbeteren. Bekijk waar de verbeterpunten liggen of onderzoek de behoefte naar je idee.

Eens je een duidelijk beeld hebt van waarmee je aan de slag wil, is het nuttig om je idee even uit te testen om na te gaan wat de haalbaarheid ervan is. Het zou jammer zijn eerst grote investeringen te maken en nadien tot het besef te komen dat er geen markt is voor je idee, toch?

Test je idee uit

Je bent er van overtuigd dat je idee zal aanslaan. Maar maak ook ruimte om je enthousiasme op een realistische basis te enten. Zal jouw idee je toekomstige klanten even hard bekoren? Is de markt al niet verzadigd? Zal het publiek echt zijn gewoontes willen aanpassen om tot bij jou te komen?

Het is heel eenvoudig om dat te achterhalen: doe een enquête in je omgeving. Test je idee uit bij vrienden, familie, kennissen of zelfs bij professionele consultants. Hun eerlijk oordeel zal je in staat stellen om je project te valideren en indien nodig te verbeteren.

Doe aan prospectie

Een essentiële vraag is: zal je klanten hebben als je de markt opgaat? Voor je start, moet je aan kleinschalige prospectie doen – bijvoorbeeld bij jou in de wijk. Dan weet je onmiddellijk of je project levensvatbaar is. En wie weet, misschien overtuig je al meteen een paar mensen om klant te worden van zodra je begint. Zo neem je pas een vliegende start!

Is de markt rijp voor jouw idee? Ontdek dan hier je persoonlijk stappenplan dat je op weg helpt naar jouw onderneming.