Ik start mijn zaak
Logo Securex
 

Je pensioen als zelfstandige

Ook als zelfstandige ondernemer heb je recht op een pensioen. Dit recht bouw je op door je sociale bijdragen te betalen. Daarnaast bestaan er ook nog verschillende regelingen om je pensioen nog verder aan te vullen.

De Pensioenregeling

Indien je op je wettelijke pensioenleeftijd op pensioen wenst te gaan, wordt je pensioen automatisch toegekend. Indien je toch vroeger, of later, van je pensioen wenst te genieten, zal je als zelfstandige ondernemer bij je gemeentebestuur, bij het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) of online een aanvraag moeten indienen.

Aanvullende pensioenregelingen

Als zelfstandige ligt het wettelijk pensioen lager dan voor een werknemer. Daarom is het van belang om reeds vanaf het begin te beginnen sparen voor je pensioen van later. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden:

 • Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
  Deze aanvullende pensioenregeling is niet verplicht, maar is zeker één van de meest interessante  formules. De premies van het VAPZ zijn vrij te bepalen en zijn bovendien fiscaal aftrekbaar.
 • Individuele pensioentoezegging (IPT)
  Indien je een vennootschap opricht en je als bedrijfsleider zal werken, kan je ervoor kiezen om een IPT af te sluiten. Dit is een interessante aanvulling op je wettelijk pensioen als vennootschap en biedt dezelfde voordelen als een groepsverzekering, maar is enkel individueel.
 • Pensioensparen
  Je wil later blijven genieten van het leven?  Dan reken je best niet te veel op je wettelijk pensioen, want dat zal meestal niet volstaan om je levensstandaard aan te houden. Je bouwt dus best zelf een extra pensioen op, terwijl je ondertussen geniet van een erg interessant fiscaal voordeel.

Zorg voor je pensioen, bescherm jezelf en je naasten en verminder je belastingen 

Zelfstandige = beperkt sociaal statuut

Het sociaal statuut van een zelfstandige is beperkt. Je wettelijk pensioen is aanzienlijk lager (gemiddeld € 801 voor een zelfstandige) dan het pensioen van een werknemer of ambtenaar. Daarnaast heeft enkele maanden niet kunnen werken een grote invloed op je levensstandaard. En wat als je zou overlijden? Naast de emotionele impact heeft je overlijden ook heel wat financiële gevolgen voor je naasten.

Onze oplossing? Life@Ease!

Life at Ease illustratie NL

Bij Securex zit het in ons DNA om je altijd de ideale oplossing aan te bieden. Wij stellen je dan ook graag Life@Ease voor. Het doel van Life@Ease? Zorgen voor gemoedsrust tijdens en na je loopbaan en dit op fiscaal de meest optimale manier. We zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd bent en dat je tegelijk van een zo hoog mogelijk fiscaal voordeel geniet.

Voordelen:

 • Life@Ease biedt gemoedsrust tijdens je loopbaan.
  Bij arbeidsongeschiktheid zorgen we voor een inkomen en blijven sparen voor je pensioen. Na je overlijden zorgen we eveneens voor een extra kapitaal om de toekomst van je naasten financieel veilig te stellen.
 • Life@Ease garandeert ook gemoedsrust na je loopbaan.
  We zorgen voor een aanvullend pensioenkapitaal. Zo kun je je huidige levensstandaard ook na je pensioen behouden.
 • Life@Ease zorgt ook voor fiscale gemoedsrust. 
  Je bent zeker van de fiscaal meest optimale oplossing. We spreiden je premie zodanig dat je zo goed mogelijk geniet van alle mogelijke fiscale voordelen, zowel bij de opbouw van je sociale bescherming als bij de uitkering ervan.

Meer info:

Wil je je sociale bescherming aanvullen en weet je graag wat Life@Ease concreet voor je kan betekenen? Mail ons of bel naar 078 05 90 10 of download onze brochure

Wens je meer info over het pensioen voor zelfstandigen? Contacteer ons of neem een kijkje in onze brochure!