Ik start mijn zaak
Logo Securex
 

Je bedrijf financieren

Een project als zelfstandige vraagt om een startkapitaal – al dan niet omvangrijk. Hoeveel exact hangt af van je activiteit, je gekozen juridische vorm en je ambities.
Hierbij een overzicht van de mogelijke financieringsbronnen.

 • Eigen middelen
  Dit is een financiering met je eigen spaargeld en je persoonlijk vermogen. Deze financiering is natuurlijk de beste financieringsbron voor je activiteit. Toch komt ze minder vaak voor, omdat veel activiteiten een hoge startfinanciering vragen. Bijvoorbeeld voor logistiek, personeel en meubilair.
 • Subsidies
  Wist je dat de federale staat en de gewesten je ook ondersteunen als je een onderneming start met verschillende subsidies en andere steunmaatregelen? Om te weten voor welke subsidies je in aanmerking komt, kan je een een kijkje nemen op de subsidiedatabank van het Agentschap Ondernemen voor een overzicht van alle mogelijke subsidies in het Vlaams gewest.
 • Bankleningen
  Het principe van de banklening is heel eenvoudig: je bankinstelling leent je het bedrag dat je nodig hebt om je onderneming op te starten. In ruil betaal je het geld terug over een vastgestelde tijd met gespreide terugbetalingen, verhoogd met een vaste of variabele interest.
  Neem contact op met je bankinstelling om de voordeligste oplossing voor jouw situatie te vinden.
 • Investeerders
  • Externe investeerders zijn vennoten of aandeelhouders die privégeld in je onderneming pompen. Het kan gaan om fondsen in contant geld of fondsen in natura (machine, gebouw, octrooi of patent). In ruil krijgen ze aandelen in het bedrijf. Concreet betekent het dat ze een stem hebben in het dagelijkse bestuur van je onderneming, want ze bezitten er een deel van.
  • Business angels zijn een soort mecenassen van je project. Ze treden op als natuurlijk persoon en investeren kapitaal in ondernemingen – vaak in nichebedrijven of innovatieve beroepen. Een goede oplossing voor je bedrijfsfinanciering, want je doet tegelijk je voordeel met de kennis van zaken van een ervaren ondernemer.
  • Verenigingen voor risicodragend kapitaal specialiseren zich in grote investeringen. Ze hebben meestal een voorkeur voor innovatieve en creatieve projecten met een relatief hooggewaardeerde rentabiliteit. Deze investeerders kunnen zich mengen in het dagelijks bestuur.

   Wil je een beroep doen op externe investeerders? Weeg dan goed af welke autonomie je wil bewaren, want je beslist niet langer alleen!

 • Crowdfunding
  Crowdfunding is een collectieve investering. Het principe is eenvoudig: je probeert fondsen te werven bij gewone burgers die je vooral via sociale netwerksites rekruteert. Zo kan om het even welke burger in je project investeren in ruil voor aandelen.

 

Securex is trotse partner van MicroStart en Seederfund. Meer informatie? Contacteer ons ondernemingsloket.