Ik start mijn zaak
Logo Securex
 

Jezelf vestigen als zelfstandige

Indien je als zelfstandige ondernemer een zaak wenst te openen, kan je naast het gebruiken van je eigen woning een locatie gaan huren i.p.v. onmiddellijk over te gaan tot de aankoop van een nieuw pand. Indien je een pand wil huren, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden, zoals bijvoorbeeld de ruimte of de locatie.

Ondernemen in een huurpand

Indien je ervoor kiest om een pand te huren, hou je best rekening met de handelshuurwet.

De handelshuurwet biedt jou als huurder bescherming en is van toepassing bij ondernemingen die in het gehuurde pand een kleinhandel uitbaten of er een ambachtelijke activiteit met klantencontact gaan uitoefenen.

De wet heeft een dwingend karakter. Dit betekent dat, van zodra een huurovereenkomst voldoet aan de nodige wettelijke voorwaarden, de wet van toepassing is. Je kan of mag er dan niet van afwijken.

De wettelijke voorwaarden van de handelshuurwet omvatten onder andere:

  • Een minimale duurtijd van 9 jaar
  • Specifieke opzeggingsmogelijkheden
  • Specifieke opzeggings- of hernieuwingsclausules

Indien je een pand of locatie huurt om enkel administratieve diensten aan te bieden zonder klantencontact of als groothandel, dan kan de inhoud van de huurovereenkomst vrij bepaald worden door huurder en verhuurder. In dit geval kunnen bijvoorbeeld de huurtermijn, de opzeggingsformules e.d. in onderling overleg vastgelegd worden. Men noemt dit ook wel eens een huur van gemeen recht.

Voor meer informatie hieromtrent, kan je terecht bij je Securex Ondernemingsloket.

Ondernemen in je eigen woning

Uiteraard kan je er als ondernemer ook gewoon voor kiezen om je eigen woning te gebruiken als bedrijfsruimte. Dit wordt ook heel vaak gedaan – voornamelijk bij eenmanszaken. Hoewel dit een makkelijke oplossing is voor velen, moet  je rekening houden met enkele zaken:

  • Is je woning gelegen in een gebied dat commerciële uitbatingen of dergelijke toelaat?
  • Is je woning verzekerd bij eventueel faillissement of dergelijke?

Om je huis te beschermen, bestaat er een speciaal ontwikkelde verzekering ter bescherming van het woonhuis van een zelfstandige persoon. Deze verzekering neem je best als eenmanszaak, maar ook wanneer je een type vennootschap hebt dat - mits het statuut van een vennootschap - aansprakelijk blijft voor bepaalde zaken (bijv. vof, gewone commanditaire vennootschap of CVBA).

Ondernemen in een gedeelde werkruimte

Op zoek naar een inspirerende en op maat voorziene werkplek? Bezoek dan zeker de nieuwe co-working space Hive5. Het is een nieuw en uniek concept voor coworking in Brussel.

 

Meer info nodig?

Contacteer ons of kom langs bij een Securex Ondernemingsloket.